Se och göra i Sjötorp

Under sommarmånaderna, med början under våren, lever och blomstrar idyllen Sjötorp och här bjuds på olika aktiviteter och sevärdheter och evenemang som bidrar till att göra Sjötorp ännu mer fantastisk.  Flera saker som finns att göra i Sjötorp är dessutom gratis.

Göra i Sjötorp

Det finns mycket att göra i lilla Sjötorp. Bilden visar det populära stråket ner mot Vänern och Sjöslussen där man kan handla både fisk, böcker och glass på vägen ner från butikerna i de röda bodarna.

Cykla och strosa i Sjötorp och längs Göta kanal

Cykla och strosa runt i Sjötorp och dess omgivning är fantastiskt och något man aldrig tröttnar på. Att ta en tur längs Göta kanal eller just en promenad i samhället, eller både och.

Vill du cykla längs kanalen, men saknar medhavd egen cykel, finns det flera alternativ att hyra cykel i samhället. Du behöver inte ens packa picknickkorgen för det finns färdiga rätter hos exempelvis Maltes Fisk & Delikatesser som är för dig med passion för det goda.

Vänern i sig är en stor upplevelse och sevärdhet. Med utgångspunkt från Sjötorp finns numera en vandringsled på ca 9 km, som du kan både förkorta och förlänga, som innebär vandring längs Vänern i skogs- och skärgårdsmiljö. Ett tips är att ta med medhavd fika och tillåter vädret så kan du ta ett dopp närhelst du önskar. Vandringsleden börjar vid elljusspåret vid Elless lokaler (tennisbanan och bandyplanen). Fråga dig fram.

Vill du ta ett dopp så finns det goda möjligheter. Vatten finns så gott som överallt i Sjötorp och numera finns det en liten sandstrand mitt i byn.

Se slussarna i Sjötorp och upplev båtarna

Slussningen är kanske den största turistmagneten och det är verkligen något sevärt att titta på när båtarna, små som större, slussar upp eller ner, från eller till, Vänern. Att titta på slussningen så klart gratis.

Vänerslupen Oskar II, som är bygd i Sjötorp  gör turer på kanalen och Vänern för dess medlemmar. Bli medlem du också!

M/S Bellevue erbjuder turer på kanalen till Lyrestad eller Töreboda och detta ”fartyg” har sin hemmahamn i Sjötorp.

Har du egen båt? Båtplatser finns att tillgå genom kontakt med Sjötorps Båtklubb, Göta Kanalbolag eller Sjötorps segelsällskap. Mer info kommer.

Andra sevärdheter

Varvsmuseet och torrdockan är andra sevärdheter som är värda ett besök.

I samma byggnad som Café Batlzar, en trappa upp, finns Kanalmuseet. Där kan du se och läsa mer om Göta Kanal, detta fantastiska byggnadsverk. Du kan se med vilka enkla medel man grävde kanalen för över 200 år sedan. Det finns också en hel del om sjöfarten på Vänern. Gamla båtar, ritningar, förlista båtar, brev med mera.

Missa inte Surö bokskog som ligger ett par km från Sjötorp. Surö bokskog är klassad som nationalpark och är Europas nordligaste bokskog.

Att göra i Sjötorp

Minigolf finns självklart och i Sjötorp finns den nere vid gästhamnen. I anslutning till minigolfbanan är det lotteriförsäljning som lockar mängder av lyckosökare.

Vid minigolfen hittar du också en boulebana och bouleklot mm finns att hyra vid minigolfen/lotteriförsäljningen.

Som tidigare nämnts finns det både elljusspår och tennisbana för den motionssugne. Numera finns även ett mindre gym. I anslutning till Kanalkrogen, nere i hamnen, finns dessutom en beachvolleyplan, där både yngre och något mindre unga brukar spela. Svalkande dryck finns ju inom räckhåll.

Detta var några saker, men det är långt från allt. Det finns dessutom möjligheter att shoppa lite inredning, böcker, hattar och souvenirer med mera i de charmiga bodarna som finns under promenadstråket ner mot Vänern mitt i Sjötorp. Där hittar du även ett glasscafé och butik med Vänerns största sortiment av rökt fisk som även erbjuder färdiga fisk- och skaldjursrätter. Dessutom fyllda baguetter och kanske den godaste räkmackan man köpa för pengar.

Oavsett om du ska njuta av en räkmacka eller glass så finns det mängder av platser i Sjötorp att göra det på.

Välkommen till Sjötorp.